Köpa kryptovaluta 2022

Köpa kryptovaluta 2022

Har du hört talas om kryptovalutor och bestämt dig för att du vill köpa? Då har du kommit rätt. I denna artikeln går vi igenom de olika sätten du kan gå tillväga för att köpa kryptovaluta i 2022. Vi går bland annat genom hur du smidigt kan köpa certifikat genom din nätmäklare men även hur du kan köpa kryptovaluta på riktigt genom att öppna en krypto-wallet. Vi går även igenom för och nackdelarna med båda sätten och ger dig avslutningsvis tips på hur du simpelt kan distribuera dina investeringar i kryptovalutor genom en DeFi index fond.

Lägg märke till att det här inte är någon finansiell information.

Nu kör vi.

Certifikat eller “riktig kryptovaluta”?

När du väl bestämt dig för att du vill köpa kryptovaluta så har du generellt sett två val: Köpa ett certifikat som följer kursen av din valda kryptovaluta eller köpa själva kryptovalutan i sig.

Skillnaden mellan de båda är simpel. Ett certifikat ger dig möjligheten att genom en börs få ett värdepapper som följer prisutvecklingen av en underliggande tillgång, vilket i detta fall blir den kryptovaluta du valt att köpa. Med andra ord så äger du inte någon kryptovaluta, utan ett bevis på att du investerat i kryptovalutan vid en viss tidpunkt till ett visst pris.

Motsatsen till detta är att köpa själva kryptovalutan och därmed få fullt ägandeskap över din investering.

Medans ett certifikat kan anses vara det enklare sättet att köpa kryptovaluta så finns det flera fördelar med att ha fullt ägandeskap över din kryptovaluta. Nedan bryter vi ner för och nackdelarna med båda sätten.

Köp kryptovaluta via certifikat hos en nätmäklare

En investering i kryptovalutor genom certifikat är ofta bra för dig som enbart vill placera kapital i krypto tillgångar utan att bli involverad eller förstå mer kring hur de fungerar. Därav är det ofta enkelt och smidigt att handla certifikat om du har en grundläggande förståelse kring hur man handlar på en traditionell börs. De två främsta fördelarna med att köpa kryptovaluta genom certifikat är:

 • Enkelt - Du kan använda dig av din börsmäklare för att köpa certifikat och behöver därmed inte spendera tid på att lära dig kring hur kryptovalutor faktiskt fungerar.
 • Mindre Skatt - Om du inhandlar ditt certifikat genom ett ISK betalar du enbart s.k schablonskatt på din förväntade avkastning vilket kan anses vara lägre än den förväntade 30% vinstskatten som annars är normalt för kryptovalutor.

Dock så finns det självklart nackdelar med certifikat då du faktiskt inte äger någon kryptovaluta. De viktigaste nackdelarna är:

 • Inget Ägande - Du äger inte din kryptovaluta och har därmed inte någon kontroll över den vilket kan anses vara som den största nackdelen då själva grundidén bakom kryptovalutor är att du ska ha fullt ägandeskap över din valuta, utan inblandning av en tredje part som exempelvis en bank.
 • Tillgänglighet - Certifikat går enbart att köpa och sälja under börsens öppettider vilket gör det mindre tillgängligt än decentraliserade marknader som är öppna dygnet runt.
 • Utbud - Trots att de mest välkända kryptovalutorna finns tillgängliga genom certifikat finns det hundratals alternativa valutor som enbart kan köpas genom att man har en krypto-wallet.

Hur köper jag kryptovalutor genom certifikat?

Att köpa krypto genom certifikat är lika simpelt som att handla en fond eller en aktie. Är du därmed van att allokera ditt kapital i digitala börsmäklare som Avanza så kommer processen se mer eller mindre likadan ut som när du köper en aktie.

För dig som inte har erfarenhet av aktier eller fonder så är bästa sättet att öppna ett konto hos en nätmäklare. De största nätmäklarna i Sverige är Avanza och Nordnet och vägen till att köpa ett certifikat ser ut som följande:

 1. Registrera dig och öppna ett ISK konto
 2. Gå igenom verifieringsprocessen.
 3. Överför pengar till ditt nya konto.
 4. Sök efter vald kryptovaluta och köp certifikatet.

Mer specifik information kring hur du öppnar ett ISK hittar du hos den nätmäklare du valt att gå med.

💡
Om du enbart öppnar ett konto hos en nätmäklare för att köpa kryptovalutor är det fördelaktigt att gå genom en kryptobörs då processen tar lika lång tid samt att du får möjligheten att föra över dom till en egna wallet i framtiden.

Köp “riktig” kryptovaluta

Som nämnt tidigare är den största fördelen med att köpa riktig kryptovaluta att du äger den. Men självklart finns det andra för- och nackdelar:

Fördelar:

 • Fullt ägandeskap - När du köper riktig kryptovaluta och flyttar över den till en krypto-wallet äger du och enbart du din valuta. Ingen annan har på något sätt tillgång till din valuta. Det innebär att varken banker, myndigheter eller kryptovalutans grundare har åtkomst till din kryptovaluta.
 • Utbud - Kryptomarknaden har exploderat de senaste åren och idag finns tusentals av alternativa kryptovalutor med olika syften och ändamål. Genom att delta i decentraliserade kryptomarknader får du tillgång till alla dessa valutor och kan även nyttja fördelarna med DeFi.
 • Återinvestering - Med kryptovalutor kan du på olika sätt återinvestera din investering för att tjäna ytterligare ränta. Med ETH finns ett dussintals sätt att återinvestera, som t.ex staking och yield farming.
 • Community - Genom att äga kryptovaluta ansluter du miljontals av individer som utvecklar industrin. Allt ifrån utvecklare, designers, artister arbetar inom krypto. Genom att ansluta lär du dig kunskaper som är högt eftertraktade samtidigt som du får lära känna nya människor.

Nackdelar:

 • Att köpa riktig kryptovaluta kräver att du sätter dig in i hur de fungerar en aning. Dock så har vi på Bankless sammanställt tydliga guider för hur du går tillväga för att göra det enkelt och smidigt för dig.
 • Skatt - Skatt på krypto är fortfarande klurigt och kan därav vara ett orosmoment. Skatten blir dock tydligare i rask takt och skatteverket har nu resurser som förklarar hur din beskattning ska se ut. Flera privata aktörer och verktyg finns även tillgängliga som gör det lättare att sköta skatten. Du kan även ta del av några räkneexempel på vår youtube-sida.

Hur du köper riktig kryptovaluta

För att köpa riktig kryptovaluta och därmed ha fullt ägandeskap av din investering behöver du först använda dig av en kryptobörs för att byta din fiat valuta till en kryptovaluta. En kryptobörs är en digital marknadsplats som erbjuder kunder att växla kryptovalutor mot andra tillgångar som exempelvis fiat valutor.

De kändaste kryptobörserna är idag Coinbase och Binance. Med dessa kan du tryggt skapa konto, koppla upp valfritt bankkonto och växla dina SEK mot kryptovaluta. Processen ser lite olika ut för den kryptobörs du väljer men dessa är de mest vanliga stegen:

Om du signar upp på Binace eller Coinbase med ovan länk får bankless.se ersättning för det. Detta hjälper oss att fortsätta skapa gratis content.

 • Ladda ner app på Google Play eller Appstore
 • Skapa konto och fyll i uppgifter
 • Verifiera dig själv med bild på ID-handling
 • Koppla bankkort eller konto
 • Sök efter valfri kryptovaluta, ange belopp och slutför transaktion

När du väl köpt din valuta så är det viktigt att föra över den på din egna wallet. Kryptobörser som Coinbase och Binance tillhandahåller nämligen din kryptovaluta genom att hålla den åt dig. Med andra ord så ägs fortfarande din kryptovaluta av den kryptobörs du valt tills det att du flyttar över den till en egna krypto-wallet.

Att skapa din första krypto-wallet är simpelt. Det tar mindre än 5 minuter att skapa din första krypto-wallet med Argent. Om du vill bli mer involverad kan du även skaffa Metamask som är den mest använda krypto-walleten då den drivs som en extension i din webbläsare.

Vilken wallet du än väljer så är det viktigt att du förstår dig på hur din krypto-wallet fungerar. Generellt sett finns det tre olika typer av koder som är kopplade till din wallet som är viktiga att förstå sig på.

Public Key - Denna nyckel agerar som din publika adress till din wallet. Med andra ord är det denna du använder för att skicka valuta till din wallet.

Private Key - Denna nyckel är det lösenord som krävs för att du ska kunna ha åtkomst till din valuta på blockkedjan. Vanligtvis hanteras denna nyckel av din wallet och du kommer förmodligen aldrig ha användning av den. Det är dock viktigt att förstå att din private key är det ultimata lösenordet till din kryptovaluta och du bör därmed vara väldigt försiktig med hur du hanterar den.

Seed Phrase - Denna nyckeln som består av 12-24 ord agerar som ett återställningslösenord för din wallet. Även denna nyckel bör du hålla privat och förvara den på ett säkert sätt.

Om dessa koncept fortfarande är otydliga rekommenderar vi att du läser vår guide kring krypto-wallets där vi steg för steg förklarar hur wallets fungerar.

När du skapat din wallet är det sista steget att föra över din kryptovaluta från din kryptobörs till din wallet. Att föra över din valuta från Coinbase eller Binance är simpelt då du endast behöver använda dig av din public key för att skicka och ta emot din valuta.

 • Klicka dig fram till “Send” eller “Transfer” sidan.
 • Ange belopp som du vill skicka över.
 • Ange din wallet address (public key).
 • Bekräfta och slutför överföringen.
💡
OBS! När du handskas med krypto-wallets är det viktigt att du förstår dig på hur du håller den säker:
1. Håll alltid din seed-phrase på ett säkert ställe.
2. Dela aldrig med dig av din private-key.
3. Spara större mängder av din kryptovaluta på en hardware-wallet.

Vi rekommenderar starkt att du läser på mer kring krypto säkerhet innan du skaffar din wallet.

Nu äger du din första kryptovaluta

That’s it! Du äger nu din första kryptovaluta och kan nu ta del av alla dess fördelar. Ta del av tre snabba tips kring krypto eller varför inte investera in krypto index fond som ger dig exponering till de största kryptovalutorna på en gång.

Har du frågor kring något i denna artikel eller tycker något saknas? Hör av dig i vår Discord.