Så startar du en DAO

Så startar du en DAO

Detta nyhetsbrev är översatt av Henrik för Bankless.se, orginalet finns här

Kära Bankless-läsare

Det finns tusentals DAO-experiment inom kryptoområdet. De dyker upp överallt. Protokoll-DAO:er, skapare-DAO:er, media-DAO:er, sociala DAO:er och DAO:er som gör galna saker som att ge sig in i budkrig med miljardärer om ovärderliga artefakter.

Dessa nya organisationer öppnar för all världens möjligheter. Vi har hävdat att det är framtidens arbetsplats. Och vi tror verkligen på detta.

DAO:er är cryptons samordningslager. Det gör det möjligt för människor att kollektivt besluta om hur resurser ska fördelas på global nivå, vilket gör det möjligt att bilda nya digitala samhällen.

Och som du kan föreställa dig utifrån ovanstående kan du starta en DAO för vad som helst.

Det finns bara ett par saker du behöver: Ett uppdrag, ett sätt att kommunicera, en gemensam skattkammare (En gemensam kryptoplånbok) och ett ramverk för styrning av de gemensamma tillgångarna.

Resten är helt öppet.

Lucas förklarar vad du behöver veta om du vill starta din egen nya digitala organisation.


Författare: Lucas Campbell, redaktör för Bankless och medarbetare på Bankless DAO

Hur man startar en DAO

https://cdn.substack.com/image/fetch/w_1456,c_limit,f_auto,q_auto:good,fl_progressive:steep/https%3A%2F%2Fbucketeer-e05bbc84-baa3-437e-9518-adb32be77984.s3.amazonaws.com%2Fpublic%2Fimages%2F20d209bb-608f-4a94-a0b4-ab0cc0829e17_1598x899.jpeg

Den största organisationen i världen kommer så småningom att vara en DAO.

Decentraliserade autonoma organisationer (DAO) är digitala samhällen med ett gemensamt uppdrag och bankkonto. Under de senaste månaderna har vi sett dessa nya digitala organisationer stiga i förgrunden av kryptoberättelsen när människor inser deras potential att samordna människor och pengar på global nivå.

Med tanke på DAOns framträdande position kommer den här artikeln att gå igenom några av de steg och överväganden som du måste göra om du vill lansera din egen DAO.

 • Mål: Lär dig vad du behöver veta för att starta en DAO.
 • Kompetens: Avancerad
 • Ansträngning: Det beror på - det kan vara ditt livsverk eller ett litet sidoprojekt.
 • Vad vinner du?: The sky's the limit :)

Så startar du en DAO

Offentliga blockkedjor gör det möjligt för människor att demokratiskt samordna sig via internet - allt de behöver är ett gemensamt uppdrag.

Med en så bred definition kan du praktiskt taget starta en DAO för vad som helst. Vi har sett DAO:er bjuda över 40 miljoner dollar på den amerikanska konstitutionen, samla in Doge-memet för 4 miljoner dollar, bekämpa klimatförändringar, köpa en golfbana, finansiera offentlig välgörenhet och mycket mer. Det finns ett oändliga möjligheter för DAO:s som just nu håller på att upptäckas.

Om du är intresserad av att lansera en DAO finns det några områden att tänka på:

 • Uppdrag
 • Community
 • Skattemyndighet
 • Styrning
 • Ägarskap

1. Uppdrag

Att fastställa ett uppdrag är det första steget i skapandet av en DAO, och förmodligen det viktigaste.

Vad arbetar du för? Vad har DAOen för målsättning?

Genom att bestämma detta ger du DAOens medlemmar en tydlig nordstjärna att arbeta mot. Om du fortfarande funderar över vad din DAO ska göra, finns här några idéer som kan hjälpa dig att komma igång:

GitcoinDAO: Finansiera kollektiva nyttigheter (Impact DAO)

PleasrDAO: Samla in kulturella artefakter (Collector/Curation DAO).

FreeRossDAO: Befria Ross Ulbricht från fängelse (Impact DAO).

BanklessDAO: Inleda 1B-personer till crypto (Social DAO).

Friends With Benefits: Skapa den ultimata sociala klubben (Social DAO)

Uniswap: Bygga ett öppet protokoll för utbyte av värde (Protocol DAO)

ConstitutionDAO: Köp en kopia av den amerikanska konstitutionen (Collector DAO).

Källa*: The DAO landscape.*

https://cdn.substack.com/image/fetch/w_1456,c_limit,f_auto,q_auto:good,fl_progressive:steep/https%3A%2F%2Fbucketeer-e05bbc84-baa3-437e-9518-adb32be77984.s3.amazonaws.com%2Fpublic%2Fimages%2Fc2bd4977-8b83-4394-b684-dfc134a5fdb6_898x505.png

Med tanke på ovanstående kan en DAO:s uppdrag i stort sett vara vad som helst. Som ett roligt exempel har jag hjälpt till att lansera en liten DAO för skidåkare och surfare (The Gnar Collective) där målet är att bygga upp en gemenskap av crypto shredders, organisera resor runt om i världen och så småningom köpa semesterfastigheter för DAO-medlemmar att krascha på. Detta är DAOens uppdrag, men det tar naturligtvis tid att nå dessa mål.

Uppdraget är bara det första steget. När du väl har det klart för dig är nästa sak du behöver, människor, vilket för oss till samhället.

2. Community

Det andra steget i lanseringen av en DAO är förmodligen det svåraste: att bygga upp ett community.

Först vill du fastställa om din DAO ska vara stor eller liten, exklusiv eller öppen. Vill du ha en stor gemenskap med tusentals människor eller en liten grupp av utvalda individer?

Det är ett viktigt val att göra, som till stor del beror på ditt uppdrag. Om ditt mål är att hjälpa till att onboarda en miljard människor till crypto (Bankless målsättning) kommer du att behöva lite muskler. Om du vill skapa en exklusiv social klubb vill du hålla den begränsad till utvalda individer.

Att utnyttja plattformar som Discord och Telegram är ett utmärkt sätt att driva dessa likasinnade människor till samma rum för att inleda diskussioner. Du kan kombinera båda dessa kommunikationsplattformar med Collab Land för att skapa en mer webbaserad upplevelse.

Kommunikationshubben är avgörande för DAOns framgång. En annan viktig sak som du måste fundera över är hur du ska samla in deltagarnas plånboks-adresser för att så småningom distribuera ägande- och styrningsrättigheterna till dem.

Vi kommer att beröra detta mer i ett senare avsnitt, men det finns en handfull sätt att få det gjort. Att distribuera POAPs och andra NFTs, samla in ENS-namn med mera är alla möjliga vägar. Att ha ett community "on-chain" på blockkedjan gör ägar- och styrningsaspekten av DAO mycket lättare att genomföra när tiden är inne.

Om du vill veta mer om hur man bygger upp en web3-community hänvisar jag till min kollega Coopah för några tips.

⚒️ Community Tools

 • Discord (Communication hub)
 • Telegram (Communication hub)
 • Collab Land (Token-gated access)

3. Gemensam kassa

Communitys gemensamma kassa - delat ägande - är det viktigaste medskicket från web3 som gör DAO:er så värdefulla. Via den gemensamma kassan samordnar sig communityt och använder kapital för att uppnå DAOns uppdraget. Även om varje DAO är annorlunda, är det ett viktigt steg att identifiera hur du ska bygga upp och hantera kassan.

Allt detta beror på vilken typ av DAO du ska lansera. Om du bygger en protokoll-DAO där det tas ut en avgift för användning kan detta steg vara ganska enkelt:

🔥 _🔥

https://cdn.substack.com/image/fetch/w_1456,c_limit,f_auto,q_auto:good,fl_progressive:steep/https%3A%2F%2Fbucketeer-e05bbc84-baa3-437e-9518-adb32be77984.s3.amazonaws.com%2Fpublic%2Fimages%2Fd1bc9db1-07a3-4788-b567-3dc028ea0251_500x880.jpeg

Denna process är likadan för DAOs som säljer medlemskap via NFT:er. I slutändan bör du sträva efter att sätta in så mycket pengar som möjligt i kassan, eftersom det ger gemenskapen arbetskapital.

Om du lanserar en social DAO genom att utnyttja en ERC20 token blir den här delen lite svårare. Bankless DAO har varit pionjär i ett försök att generera intäkter på kedjan genom att lansera unika projekt och initiativ, där en del går till DAO:s kassakista.

Som ett resultat av detta har gemenskapen släppt några av de bäst säljande kryptomarknaderna, lanserat unika NFT-projekt och samarbetat med andra DAO:er för att skapa nya index. Alla dessa initiativ ger inte bara intäkter till DAO:s kassakista för att starta upp rörelsekapitalet, utan även till de bidragsgivare som hjälper till att få igång dessa projekt!

Den andra vägen är vad Friends With Benefits, Forefront och andra har gjort där de får investeringar från stora fonder i utbyte mot en del av DAOns ägande. På samma sätt ger detta i sin tur DAO rörelsekapital som de kan använda för att uppnå sitt uppdrag - oavsett om det handlar om att betala lön till de som bidrar mest, finansiera nya projekt med mera.

När du väl har kapital i communityts kassa är nästa steg att räkna ut hur du ska styra det.

⚒️ Treasury Tools:

4. Styrning

Även om styrning inte är allas favorit, är det i en DAO din plikt som medlem. Att delta i diskussioner, förslag och att rösta är en viktig uppgift som måste göras för att DAOn ska kunna fungera och utvecklas.

https://cdn.substack.com/image/fetch/w_1456,c_limit,f_auto,q_auto:good,fl_progressive:steep/https%3A%2F%2Fbucketeer-e05bbc84-baa3-437e-9518-adb32be77984.s3.amazonaws.com%2Fpublic%2Fimages%2F9aac7feb-b663-4407-a21f-0d63821887d2_1284x909.jpeg

Meme: Frogmonkee

Det finns en rad olika sätt att styra en DAO, men de kan i allmänhet delas in i två spår: på kedjan och utanför kedjan.

Styrning på kedjan kretsar främst kring tokenomröstningar medan styrning utanför kedjan är de diskussioner och foruminlägg som så småningom tar vägen till formella omröstningar på kedjan.

Det allmänna flödet som jag har sett i DAO:er går ungefär så här:

Diskussioner på hög nivå i communityt via chattar och samtal.

Forumförslag för att nå en mjuk konsensus.

Token-omröstning för att få ett hårt samförstånd.

Genomförande av förslaget om det godkänns och beslut fattas.

Fullständig, öppen styrning av communityt är dock bara en aspekt. Vi har också sett delegerad styrning komma in i bilden där communityt ger specifika rättigheter till en arbetsgrupp. Det är vanligt exempelvis med bidragskommittéer, som tar emot synpunkter från communityt, men i slutändan har de befogenhet att fatta de verkställande besluten om hur bidragen fördelas.

Att identifiera när, var och hur dessa delegerade styrningsgrupper kommer in i bilden är en avgörande aspekt av DAO eftersom formell styrning för varje åtgärd och beslut kan sakta ner saker och ting. Du vill inte gå igenom flera veckor långa styrningsprocesser för att fatta varje beslut.

Genom att ha arbetsgrupper med tilldelade befogenheter kan DAO röra sig snabbt och smidigt samtidigt som man behåller grader av inflytande för samhället.

Men använd detta med måtta - denna typ av styre utgör centraliseringsrisker :)

⚒️ Verktyg för styrning:

5. Ägande

När du har ett ramverk för styrning är du redo att fördela ägandet. Det är så här du verifierar medlemskapet, ger tillgång och röstar.

Det finns två huvudsakliga sätt att fördela äganderätten: I form av kryptovaluta (ERC20) och i form av NFT (Non Fungible Token).

Vissa DAOs använder sitt communitys NFTs för att vikta alla medlemmars röstkraft. Har du jobbat mycket i DAOn så väger din röst tyngre. Andra DAOs använder en kryptovaluta för att styra röstningen. Ju mer av valutan du äger desto tyngre är din röst. Båda sätten har sina fördelar och nackdelar.

Som nämnts i avsnittet om den gemensamma kassan är den stora vinsten med NFT-medlemmarnas ägande att det är lättare att sälja medlemsrättigheterna via en NFT-dropp, vilket gör det mycket lättare att samla in kapital till DAOn.

Den största fördelen med att använda en kryptovaluta är att det ger en bättre mekanism för att starta upp DAOns interna ekonomi. Användandet av en krypto-valuta gör det lättare att ge incitament till bidragsgivare än om DAOn använder sig av NFTs.

Med allt detta i åtanke finns det definitivt en framtid där DAO:er kan utnyttja både NFT:er och kryptovalutor i sin ägarstruktur och styrningsram, men vi är fortfarande ganska tidigt på det och mycket kommer hända :).

⚒️ Verktyg för ägande:

DAOn kommer ta över världen

I den första meningen i denna artikel stod det att världens största organisation så småningom kommer att vara en DAO. Jag är övertygad om detta.

DAO:er erbjuder ett nytt sätt för människor att samordna sig med varandra via internet och ha kollektivt ägande i det. Denna dynamik är kraftfull som kryptoinvånarna bara börjar inse.

Så småningom kommer resten av världen att komma till samma insikt, och DAOns år kommer att vara över oss.

Om du funderar på att starta en DAO, antingen bara för att ha kul med dina vänner eller för att starta upp ett seriöst initiativ som syftar till att förändra världen, finns det en enorm möjlighet och ett designutrymme för dig.

För att sammanfatta, här är 5 steg du kan ta för att lansera en minimalt livskraftig DAO:

 1. Fastställ ett uppdrag (den här delen är öppen!)
 2. Bygg upp en gemenskap på Discord eller Telegram tillsammans med Collab Land.
 3. Skapa en gemensam kassa med en Gnosis Multisig.
 4. Skapa en ram för styrning med Snapshot.
 5. Fördela ägandet med Mirror eller Coinvise.

Resten är upp till dig och communityt!

Lycka till :)