Hur man sparar krypto lite åt gången

För att bygga upp en kryptoportfölj måste du köpa krypto. Men när köper man? Denna guide svarar på den frågan.

Hur man sparar krypto lite åt gången
Bankless.se save
P.S. Nästa gång någon frågar dig "när ska jag köpa krypto?", skicka dem detta.

Inspirerat av Ryan Sean Adams artikel.

Kära kryptoanvändare,

Det är dags för taktik!

Idag pratar vi om hur du på ett enkelt, men effektivt sätt, ökar dina kryptotillgångar. Denna strategin fungerar bra oavsett vilken nivå du befinner dig på.  – det kräver bara lite disciplin.

P.S. Nästa gång någon frågar dig "när ska jag köpa krypto?", skicka dem detta.

TAKTIK

Köp ofta men lite i taget.

För att bygga upp en kryptoportfölj måste du köpa krypto. Men när köper man och hur mycket? Denna guide svarar på frågorna.

 • Mål: Implementera en genomsnittlig köpstrategi för att spara lite krypto i taget
 • Färdighetsnivå: Nybörjare
 • Ansträngning: 1 timme
 • Vinning: Ett disciplinerat sätt att öka din kryptotillgångar

När köper man?

Vi har fastställt att sparande av kryptopengar är grunden för att gå Bankless. Men vad är det bästa sättet att göra det på?

Ska du:

 • "Köpa dippen"
 • "Läsa diagrammen"
 • "Tajma marknaden"
 • "Gå all in direkt"

Svaret på ovanstående är: nej, nej, nej och nej.

Det finns en betydligt bättre metod som är mer effektiv för både din avkastning och din mentala hälsa. Den kallas "dollar-cost average" ((DCA) vilket liknar autogiro men för web3).

Vi kommer att gå igenom exakt vad det är och vad du behöver göra.  Vi kommer att lära oss hur man utför den och en plan för att genomföra den.

Vad är DCA?

Dollar-cost averaging (DCA) i krypto fungerar så här:

 • Du tar det belopp du vill investera i krypto: säg 80 000 Kr
 • Du väljer en hur ofta och en tidsperiod för dina köp: säg varje vecka under ett år
 • Du håller dig till schemat och du ser till att det blir gjort

Det är är allt!

Som du ser är metoden väldigt enkel att både förstå och genomföra. Som exempel skulle du kunna schemalägga dina kryptoköp så att dom sker på söndagar kl. 20.00, köp 50/50 ETH/BTC. Om du handlar för totalt 1 538 Kr av denna mix varje söndag kommer du har investerat dina 80 000 kr efter ett år.

Krypto har stor volatilitet (priset förändras kraftigt upp och ner på kort tid) vilket i sig är en naturlig konsekvens för tillgångar med stor värdeökning. Bitcoin har exempelvis haft en genomsnittlig värdeökning på runt 170-200 % per år de senaste 10 åren, samtidigt som värdet vid ett par tillfällen rasat 50-80 % under bara några veckor.

Att använda sig av DCA är ett sätt att hantera den volatiliteten, genom att köpa varje vecka under ett år kommer du att följa prissvängningarna under 52 veckor. Du kommer kostnadsmässigt att köpa botten ibland, medelvärdet ibland och toppen ibland. Resultatet blir att din genomsnittskostnad speglar den generella trenden.

Den här taktiken säkerställer att du får det genomsnittliga priset för de 52 sammanlagda söndagarna under hela året. Du köpte aldrig för lågt, du köpte aldrig för högt. Du minskade effekten av volatilitet och din kostnadsbas blir ett medelpris.

Ändra variablerna

Naturligtvis kan du ändra beloppet, hur ofta eller tidsperioden till vad du vill.

När det gäller tidsperioden medför en väldigt kort period att du uppnår sämre resultat med strategin medans en väldigt lång medför att tillgången riskerar att gå upp i pris innan du investerat hela beloppet. Vilken tidsperiod du väljer speglar på din egen volatilitetsriskaptit, en kort period innebär högre risk medan en lägre innebär lägre risk.

Beloppet bestämmer du utifrån hur mycket av ditt totala sparande som du vill allokera till krypto. Om du är äldre eller mindre risktolerant kan 1–5% vara lämpligt, om du är yngre eller har mer riskaptit kan 5–20 % vara rimligt. YOLO-beloppet är 50% eller mer.

Hur ofta du köper bidrar till hur väl din portfölj kommer att följa den genomsnittliga trenden och minska volatilitetsrisken, ju oftare du köper desto bättre. Vi förespråkar varje vecka. Du kan dock välja varannan månad. Till och med dagligen.

Tidsperioden kräver lite eftertanke. Om perioden är för kort finns det risk att du blir överinvesterad i en kortsiktig trend. För lång och du saknar uppsidan. Ingen har det perfekta svaret på vilken tidsperiod som är bäst, vissa tar 6-12 månader, andra längre. Mindre än 3 månader är förmodligen ineffektivt. Med kryptocykler som blir längre med tiden, känns runt 12 månader som en rimlig medelväg i nuläget.

Överoptimera inte

Låter ovanstående för enkelt? Bra! Det är poängen.

De stora misstagen vi gör i krypto är psykologiska. Vi försöker överoptimera. I FOMO köper vi toppar och i FUD säljer i botten. Vi tror att vi är immuna mot partiskhet, omedvetna om det faktum att vår upplevda immunitet bara är en annan mental fälla. Vi är flockvarelser med ödlehjärnor – vi fattar dåliga beslut när vi är mitt i extrem volatilitet.

Med andra ord behöver vi inte vara extra smarta i vår taktik. Bara extra disciplinerade.

Vi använder DCA för att minimera volatilitetsrisken och som ett hack för att hantera vår egen partiskhet.

Tänk på det så här: investeringsbeslutet som verkligen betyder något är ditt beslut att investera i kryptopengar överhuvudtaget. Det kommer antingen gå riktigt bra, eller så går det inte alls. Du behöver inte överoptimera inom det beslutet.

Detta är varför bankless.se förespråkar DCA som den bästa taktiken för att spara krypto lite år gången.

DCA med din månadslön

DCA är inte heller begränsat till köp av engångsbelopp.

Det är ännu enklare att implementera DCA med en kontinuerlig inkomstström som ex din lön, på samma sätt som du kanske sparar i fonder idag.

Det är bara att bestämma hur stor summa du vill månadsspara och sen genomföra det enligt DCA-taktiken ovan.

Löne-DCA är ett disciplinerat sätt att gradvis omvandla dina gamla pengar till kryptopengar. Att implementera det är en viktig komponent i att gå bankless.

Det blir ännu enklare

Du kanske redan är användare hos någon av kryptobankerna så att du kan köpa krypto för din nya DCA-plan. Bra! Se bara till att den är pålitlig!

Om du inte redan har en kryptobank rekommenderar vi Coinbase (affiliate länk) för totala nybörjare. Bra säkerhet. Enkel installation.

Det finns Två alternativ:

 • Använd Coinbase-appen (affiliate länk) för att schemalägga återkommande köp (dagligen, veckovis, månadsvis) som dras automatiskt från ditt bankkonto. Detta är det enklaste tillvägagångssättet men kommer med högre avgifter—1,49 % i USA och högre i Europa och Kanada, eller...
 • Använd börsprodukten Coinbase Pro för att manuellt utföra affärer enligt ditt DCA-schema. Detta är mindre bekvämt men sparar avgifter—0,50 % istället för 1,49 %.

Det viktiga här är att du väljer det alternativet som gör det mest sannolikt att du faktiskt håller dig till din DCA-taktik. Ett automatiserat köp kan vara väl värt extra avgifter om det resulterar i mer sparande.

Avslutning

Du behöver inte köpa dippen. Eller hålla koll på kursen. Eller tajma marknaden.

Du kan "set and forget".

Du kan använda DCA för alla dina kryptoköp.

Gör inte misstaget att avfärda DCA bara för att det är enkelt. Proffsen använder detta verktyget hela tiden.

Och kom ihåg att det svåraste med DCA är att vara disciplinerad och hålla sig till planen. Du ska inte reagera på marknadsvolatilitet och ändra ditt köpmönster. Lita inte på dina känslor. Håll dig till DCA-planen du bestämt i förväg.

Steg för steg

 • Skapa en DCA plan för att dela upp en engångssumma i kryptoinvestering.
 • Starta ett månadssparande enligt DCA-taktiken från ditt lönekonto (hoppa inte över detta – det är grundläggande)

Fyll i färdighetskuben

Genom att starta en DCA plan, har du klarat av pengalagret i färdighetskuben. Löne-DCA är den första grundläggande taktiken för att gå bankless. Få det gjort!

Detta är ej finansiell eller skatterådgivning. Detta nyhetsbrev är strikt i utbildninssyfte och är inte investeringsråd eller en uppmaning att köpa eller sälja några tillgångar eller för att fatta några ekonomiska beslut. Detta nyhetsbrev är inte skatterådgivning. Prata med din revisor. Gör din egna efterforskningar.

OBS. Då och då kan vi lägga till länkar i detta nyhetsbrev till produkter vi använder. Bankless.se kan få provision om du gör ett köp via någon av dessa länkar. Vi kommer alltid att avslöja när detta är fallet. Ditt stöd hjälper oss att driva bankless.se framåt.