Evita Stenqvist, crypto native

Evita Stenqvist, crypto native
Evita Stenqvist, Bankless.se, bjuder på NFT-snack under lunchföreläsningen på ArtXTech. 

Hej, du föreläser på ArtXTech, Sveriges första stora NFT Event som hålls på Handelshögskolan och Fotografiska Museet i Stockholm

1. Rubriken på föreläsningen är DAOs: Decentralised Autonomous Organizations, kan du berätta lite mer om vad den kommer att handla om?

Poängen med föreläsningen är att förankra några viktiga punkter för nybörjare i spacet, specifikt; att få känsla för krypto utöver kryptovalutor, att förstå att NFTs inte bara är JPEGs, och att välkomna nyfikna till revolutionen!

2.  Hur skulle du beskriva en NFT för femåring?

Den här är min, och du och alla dina vänner kan se det i den här listan! (Där jag först syftar på en NFT, och sen på blockkedjan).

3.  När och hur kommer det sig att du attraherades av NFTs, från början?

Jag var en sån där asjobbig BTC maxi som bara köpte andra valutor för att tjäna en hacka. Sen så blev det allt mer uppenbart att det var på ethereum som saker hände - ethereum är där det händer. När jag väl insåg det så var inte NFTer långt ifrån. Jag är fortfarande försiktig, såhär långt har jag bara en NFT; AlphaGirlClub.

4. Vad har fascinerat dig mest så långt?

Den rasande farten, det är otroligt vad krypto/web3 har exploderat. Det glädjer mig att vi är många som värdesätter transparent information.

5. Vad är det största hindret för att människor får upp ögonen för NFTer just nu?

Jag tror man lätt blir skrämd som nybörjare - det känns ju lite som en insider klubb i början. Jag som ändå sitter mitt i smeten kan känna mig lost emellanåt, speciellt om jag inte öppnat twitter på ett par dagar.

Förutom jargongen så är egenansvaret ett stort kliv. För att vara säker så måste man ha läst på. Du själv ska ha koll på hur du säkrar din wallet (där din NFT kommer bo), att den NFT du köper inte är en “kopia” (du bör kunna verifiera ursprunget), och veta varför du värdesätter den och varför andra eventuellt skulle kunna göra det (ifall du eventuellt tänkt sälja den i framtiden).

6. Vari ligger värdet med NFTer för människor och samhället?

Det här skiftet verkar vara det som gör att skapare får den kontrollen som de är värda. Läste en thread av Rac nyligen där han skriver att han fått tillbaka mer på att sälja musik som NFTs än på flera år på Spotify. Steve Aoki tjänade tydligen mer på sin NFT drop än de senaste 10 åren med 6 album. Så det är på musiksidan. På konst sidan tänker jag att det lyfter “gatekeeping”, fine art vänder sig främst till societeten, men när det kommer till NFT världen så är det fritt fram för alla att inte bara ta del av konsten men också att äga den. Samhället; transparent information, däri ligger värdet.

7. Om du tar ett fågelperspektiv och tittar på NFTernas frammarsch och utveckling över världen, i vilken del av världen bubblar det mest och har du någon ide till varför?

Tippar på USA. Antagligen för att de är the tech hub, Silicon Valley etc... need I say more.

8. Hur förhåller sig Sverige till övriga världen när det kommer till NFTer?

Jag har nog för dålig koll egentligen, men jag skulle tippa på att vi ligger “efter”. Tror man som svensk är försiktig inom krypto, delvis pga hur svartmålat krypto varit. Länge pratade man om att kryptovalutor bara var för att handla knark, den svarta marknadens valuta. Samtidigt har vi hyllade svenska NFT konstnärer, b.la. Andreas Wannerstedt.

9. Vad har du för spännande projekt på gång?

Jag sitter och filar på en skattetjänst för kryptoanvändare. Är väldigt tidig i processen, och hoppas komma in på KTH-innovations pre-incubator program. Det är svårt, det här med skatt, då man i kryptovärlden vänt helt upp och ner på organisationer och tjänster... kryptofolk är ju gärna anonyma. Samtidigt som jag är anarkist i grunden, så vill jag brygga vårt samhälle med krypto.

10. Hur spår du utvecklingen för NFTer globalt 2022?

Jag tänker att vi kommer se fler användningsområden av NFTer. T.ex. finns redan NFT kollektioner som ger en access till appar, vi kanske kommer se fragmenterad ägandeskap av tjänster via NFTer... Om vi tänker mer på underliggande tekniken så eventuellt att vi ser ett tydligare skift till en L2 lösning, eller en annan L1 lösning än Ethereum. Vet inte vad jag tror om proof of stake egentligen, varken om det kommer bli av i år eller om transaktioner verkligen kommer bli så mycket billigare.

Var hittar man dig?

Twitter: @CoookieSlayer, eller stenqvist.co för fler länkar.